Úvod > Domácí spotřebiče > Pomocníci do kuchyně > Jak remoska dobyla svět aneb český vynález, který by vám v kuchyni neměl chybět

Jak remoska dobyla svět aneb český vynález, který by vám v kuchyni neměl chybět

Řeknete-li někomu, že používáte elektrickou pečící mísu, bude na vás asi nevěřícně hledět, pokud ale pronesete zaklínadlo „Remoska“, bude mezi vámi jasno. Tento český vynález z druhé poloviny dvacátého století dobyl na začátku milénia anglosaský svět. Časopis Good Housekeeping označil remosku v roce 2001 za vynález roku. O rok později se remoska začala prodávat také v Kanadě a USA. V roce 2003 pak v Austrálii.

Exkurze do historie

Historie Remosky začíná v polovině padesátých let minulého století. Tehdy v pražských Vysočanech Oldřich Homuta vytvořil elektrickou pečící nádobu, vyhřívanou topnou spirálou ve víku.  Roku 1957 se remoska začíná vyrábět v Kostelci nad Černými lesy a pro české domácnosti je to v té době dar z nebes.

V roce 1964 dostává nádoba ochrannou známku REMOSKA®.  Po sametové revoluci tehdejší výrobce z Českého brodu usoudil, že o remosku už nebude zájem a zastavil výrobu. Byl to zásadní omyl. Proto v roce 1994 koupil licenci Jiří Blažek a o rok později zahájil opět výrobu. Vsadil na osvědčenou jednoduchost Remosky, energetickou nenáročnost a dobré pečící vlastnosti. Společně s Jaroslavem Uličníkem založili firmu REMOSKA s.r.o. a přesunuli výrobu do Frenštátu pod Radhoštěm.

Výrobek inovovali, na konci devadesátých let získali licenci firmy DuPont na použití nepřilnavého materiálu Teflon® Classic pro povrchovou úpravu mísy a topného víka. Nyní firma vyváží proslavenou elektrickou pečící mísu hlavně do Velké Británie, ale i do Polska, Kanady, Států a Austrálie. Díky ceně britského časopisu, která prohlásila v roce 2001 remosku vynálezem roku, byť jde o výrobek starý půl století, je momentálně ve světě považována za "nejlépe střežené české tajemství".

REMOSKA® : aneb jak to funguje

se skládá ze tří částí:

odnímatelného víka s topnou spirálou
mísy
stojánku


Horní část víka je podle informací výrobce, které najdete na jeho webových stránkách, vyrobena z nerez plechu a je opatřena skleněným okénkem ve středu horního víka. Okénko slouží pro kontrolu obsahu bez nutnosti odstranění víka. Pára vznikající při pečení masa je odváděna přes dva ventily ve víku.

Upravované potraviny se tedy nevysušují, zůstávají měkké a zachovávají si svoji vůni. Ztráty biologických parametrů jsou tedy minimální. Dolní část víka je potažena Teflonem®.

Přívodní kabel s evropskou zástrčkou (nebo dle požadavků zahraničních odběratelů) je připojen pevně k držadlu. Na držadle je i umístěn hlavní vypínač. Víko je navrženo tak, aby mohlo být položeno na pracovní plochu s topnou částí směrem vzhůru.
Mísa je povrchově potažena materiálem Teflon® Classic a je nabízena ve dvou velikostech (hluboká mísa - standardně dodávaná a nízká mísa jako příslušenství). Stojánek je vyroben z drátu a opatřen dvěma plastovými držadly.

Remosku koupíte například na www.obchody24.cz; kromě několika typů pečících mís zde najdete i širokou nabídku příslušenství.

 

 

 

Partnerské odkazy

 
 
rady k nákupuservisy

Rady-Testy.cz

INFOLINKA: 800 100 929   (Po-Pá 8.00 - 17.00)  |  tel.: 596 965 968, e-mail: info@obchody24.cz

URL adresa: http://www.rady-testy.cz/jak-remoska-dobyla-svet-aneb-cesky-vynalez-ktery-by-vam-v-kuchyni-nemel-chybet

 
Publikování nebo další šíření obsahu serveru rady-testy.cz je bez písemného souhlasu firmy Online nákupy a.s. zakázáno.
(c)  Online nákupy a.s., kontakt: info@rady-testy.cz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace