Úvod > Domácí spotřebiče > Pomocníci do kuchyně > Odšťavňovače aneb jak se při výběru úplně nevyšťavit

Odšťavňovače aneb jak se při výběru úplně nevyšťavit

Je jen málo lidí, kteří si neradi vychutnají jídlo a pití. K tomu, aby jídlo a nápoje byly skvělé a jejich chuť výjimečná, je zapotřebí nejen dobrý kuchař či barman, ale také kvalitní vstupní suroviny. Pokud chceme tedy uspokojit nejen chuťové buňky, ale i zdravě jíst a pít, je dobré pro to něco udělat.

Jednou z možností, jak se vyhnout konzervantům, ustalovačům a dochucovadlům na našem jídelníčku, je pořízení odšťavňovače, který nám zajistí čerstvost produktu bez přídavných látek (tedy pokud nebudete sami chtít).

Odšťavňovače se liší nejen způsobem zpracování suroviny, ale také výkonem, objemem, stabilitou, materiálem, snadností čištění a variabilitou zpracovávaných vstupních potravin. Jelikož je tedy mnoho možností a kritérií, ze kterých vybírat, měli byste již dopředu vědět, co a které z nich upřednostníte. To znamená, že byste před nákupem odšťavňovače měli znát odpovědi na otázky: Co budu nejvíce zpracovávat a v jakém množství? Jak často odšťavňovač budu využívat? Čekám ještě jiné funkce a možnosti od přístroje?

Odšťavňovače pracující na principu odstředění

Samotnému procesu odšťavňování u tohoto typu přístroje předchází "nastrouhání" suroviny diskovým struhadlem a následné rozprostření kousků po jemném sítku v přístroji. Odstředivá síla je zapříčiněna vysokými otáčkami (3 až 15 tisíc ot./min.) a přetvoří kousky na sítku ve šťávu.

Tento druh odšťavňovače je prozatím nejrychlejší a má vysoké procento výtěžnosti jak při zpracování ovoce, tak při zpracování zeleniny. I přestože je většina těchto přístrojů nepoužitelná pro listovou zeleninu či drobné plody a odšťavňovače nižší třídy jsou nevhodné i pro menší plody, výjimky se najdou ve vyšší třídě.

Například firma Moulinex opatřila odstředivkový odšťavňovač Moulinex JU 500188 speciální redukcí trubice pro zpracování malých plodů. Obdobně je většina přístrojů vyšší kategorie vybavena pojistkou proti přehřátí, dvěma rychlostmi a řadou dalších funkcí.

Opravdu drobné plody (maliny, jahody, ostružiny, moruše atd.) asi nejlépe zpracujete pomocí mixéru.

Tlakové odšťavňovače

Tento typ odšťavňovače pracuje pomocí tlaku - ovoce a zelenina je lisována při pomalých otáčkách (nedochází tím ke zvýšení teploty) a zachovává tak více vitaminů, živin, enzymů i trvanlivost. V útrobách přístroje pracuje buď jedna, nebo dvě do sebe zapadající hřídele spirálovitého tvaru, které surovinu nejprve rozmělní a posléze tlakem protlačí sítkem. Tlakové odšťavňovače jsou vhodné i pro lisování listové zeleniny, bylin, ořechů či semen.

Tento typ přístroje po výměně dílů může fungovat i jako homogenizér a zajistí pro domácnost dostatek pyré, zmrzliny i pomazánek.

Lis na citrusové plody

Z babiččiny kuchyně jistě všichni znají jednoduchý ruční lis na citrusové plody. Dnes na trhu najdeme citrusovače manuální i elektrické, rotační či lisovací, ruční či pákové a v komerčním využití nalezneme i plně automatické citrusovače. Domácí citrusovače jsou skladné a kompaktní, s různě velkou nádobkou pro vylisovanou šťávu a často i s možností nastavení množství dužiny ve šťávě.

Vysoké nebo nízké otáčky?

Přístroj s vysokými otáčkami je opravdu rychlým pomocníkem a ušetří mnoho času i námahy, také je většina přístrojů konstruována tak, aby nasávaný vzduch zároveň dostatečně ochlazoval motor a přístroj tak mohl disponovat delší provozní dobou.

Často uváděnou nevýhodou vysokootáčkového přístroje je menší počet zachovaných živin a enzymů a nízká trvanlivost výsledného produktu.

Přístroje s nízkými nebo nižšími otáčkami zachovají výživnou hodnotu potravin daleko lépe i déle, daň je ovšem často vybrána na době možného provozu přístroje, kdy je většinou po cca 30 minutách provozu nutné nechat odšťavňovač odpočinout.

Kritérium objemu

Toto kritérium byste také neměli zanedbat, neboť odšťavňovače i citrusovače se v rámci svých objemových kapacit pohybují většinou od 0,3 - 1 litru. Kromě zájmu o objem nádoby na šťávu byste měli také zvážit kapacitu nádoby na zbylou tresť (na trhu jsou k dostání domácí odšťavňovače s objemem až 3 litry pro zbytkovou část) a velikost vstupní nádoby či hrdla.

Některé přístroje (Clatronic AE3150 Profi Cook, Kenwood JE 810, Scarlett SC 018 aj.) disponují vstupní otvorem dostatečně velkým na to, aby pojal celá jablka či větší kusy ovoce a zeleniny.

Další parametry

Přístrojům, které jsou nebezpečné, snadno se spustí, nemají dostatečnou ochranu vstupních a výstupních částí a po stole se přesouvají od jednoho okraje k druhému, se obloukem vyhněte a raději si vyberte ty, které jsou v provozu bezpečné - nespustí se, pokud nebudou části přístroje dobře a bezpečně zkompletovány, mají pojistku proti přehřátí, obsahují kryty a jsou stabilní.

Protože s přístrojem budete pracovat, není zanedbatelné ani hledisko snadné ovladatelnosti a údržby. Odšťavňovače je potřeba vždy pečlivě umýt po každém použití, proto nejsou nejvhodnější přístroje, u nichž se jen těžko budete dostávat do míst či zákoutí, která potřebují očistu. Pokud vlastníte myčky, bude pro Vás snadnější a pohodlnější poohlédnout se po odšťavňovači, který je přímo pro mytí v myčce konstruován.

A jelikož nikdo nechce mít v kuchyni přístroj, jenž svým zvukem připomíná stádo splašených sekaček na trávu, platí i zde zásada čím nižší je údaj o hlučnosti tím lépe.

 

 
 
rady k nákupuservisy

Rady-Testy.cz

INFOLINKA: 800 100 929   (Po-Pá 8.00 - 17.00)  |  tel.: 596 965 968, e-mail: info@obchody24.cz

URL adresa: http://www.rady-testy.cz/odstavnovace-aneb-jak-se-pri-vyberu-uplne-nevystavit

 
Publikování nebo další šíření obsahu serveru rady-testy.cz je bez písemného souhlasu firmy Online nákupy a.s. zakázáno.
(c)  Online nákupy a.s., kontakt: info@rady-testy.cz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace