Úvod > Domácí spotřebiče > Sporáky, trouby a digestoře > Pečící trouby aneb ani s Herou člověk nic neupeče, pokud nemá doma troubu.

Pečící trouby aneb ani s Herou člověk nic neupeče, pokud nemá doma troubu.

Dnes již můžeme na trhu nalézt nejen základně vybavené trouby či sporáky. Podíváme-li se na jakékoliv stránky, kamenných obchodů či katalogů firem zabývajících se kuchyňskými spotřebiči, zjistíme, že možnosti jsou až nepřeberné a často z nich můžeme být zmateni. Pokud máme již nějakou zkušenost a víme dopředu, co přesně chceme a co budeme požadovat, jsme na tom pro začátek nákupu poměrně dobře, ale,... Ano, tady je nutné velké ALE - i přesto, že máme představu, víme, co preferujeme nebo co pro nás bude pravděpodobně nejvhodnější, se jistě bude při dalším výběru hodit pomocná ruka. Z toho důvodu Vám ji nabízíme.

Vybírat máme z čeho. Trouby se vyrábějí plynové i elektrické; plynové sice najdeme spíše v celoplynové kombinaci jako sporák, ale je možnost pořídit je i samostatně. V nabídkách najdeme trouby klasické, vestavné polyvalentní (polyvalentní - jsou uzpůsobeny pro kombinaci s varnou deskou, přičemž ovládání obou spotřebičů je v rámci trouby) i samostatné. Mezi troubami dále nalezneme trouby stolní,  či domácí pekárny chleba.

Plynové trouby jsou většinou vybaveny automatickým vypnutím plynu při zhasnutí hořáku, i jejich regulovatelnost se dnes již pohybuje od 150 - 260°C, mají speciální programy pečení, dokonce mohou mít lomenou plynovou mřížku, která se dá snadno umýt v myčce. Samostatných elektrických trub najdeme v nabídce obchodů nepoměrně více než plynových. Vyrábějí se jak volně stojící, tak vestavné a polyvalentní. Druhy elektrických trub nalezneme většinou pod označením "klasické, horkovzdušné, s grilem, kombinované či multifunkční". Ovládání mají mechanické i elektronicky řízené.

Novější trouby jsou vybaveny také přehlednými displeji a vnitřním osvětlením během pečení, takže nemusíme chodit kontrolovat jídlo "až do trouby" - stačí jen mrknout přes dvířka. U vestavných trub je asi největší výhodou to, že se mohou umístit v různé výšce - prostě tam, kde Vám to bude vyhovovat, nemusíte se tak zohýbat, ostatně i dítě bude ve větším bezpečí "džungle" kuchyně. Pro ochranu dětí či domácích mazlíčků je také určen systém ochlazování dvířek a madla trouby, popálení zde tedy rozhodně nehrozí - maximálně trouba nahradí radiátor.

Vybírat můžeme také z nejrůznějších přednastavených programů, u kterých stačí zadat váhu a druh pokrmu a trouba udělá zbytek práce za nás, a dalších funkcí, které nám usnadní práci v kuchyni a ušetří čas. S nabídkou inteligentních technologií, programů a funkcí je to, jako bychom měli v kuchyni Pyšnou princeznu a krále Miroslava. To, co nám pomůže udělat z dopolední přípravy jídla radost a nikoliv povinnost, jsou u elektronického ovládání hlavně čidla, která poskytnou procesoru trouby informace, z nichž on určí nejvhodnější dobu pečení i regulaci procesu úpravy jídla.

Užitečný je u horkovzdušných trub i program Four Flow (vyvinutý značkou Whirpool), který zefektivní a urychlí dobu pečení. Pokud nechcete v kuchyni pak trávit ušetřený čas čištěním trouby, je dobré se pohlédnout po troubě, jejíž vnitřní povrch je speciálně upravený, nebo po takové, která má program pro samočištění - např. povrchy z katalytických panelů, Pyroluxe, PerfectClean či pyrolytický povrch.

Za šikovné jsem osobně shledala u nových typů trub výklopný gril a teleskopické výjezdy nebo výsuvné pečicí vozíky. U grilu je výhodou snadné čištění jak samotného výklopného zařízení, tak vnitřního prostoru za ním a teleskopické výjezdy mne ušetřily popálení na rukou (nejsem zrovna zručná, takže se mi vždycky podařilo se dotknout rozpálené trouby).

Výběr vhodné trouby je opravdu důležitý - určete si proto nejprve, jak často ji využíváte a k čemu. Rozhodněte o jejím umístění a přemýšlejte i dopředu - trouba není záležitostí na pár týdnů. Zvažte proto možnosti v dané cenové relaci a porovnejte především, do jaké energetické třídy vybraná trouba spadá (A je nejlepší) - to, co můžete ušetřit při nákupu, se velice snadno může ztratit při jejím užívání.

Určete si, co je pro Vás primární, které funkce neoželíte a které ano, srovnejte značky a kvalitu přístroje. Ti, kdo pečou jen jednou za čas, by měli zvážit, zda by nebylo výhodnější pořídit si stolní troubu či mikrovlnku, které lehce mohou nahradit velký spotřebič. Naopak ti, kteří pečou rádi, často a pro větší domácnost, by měli pečlivě vybírat a ze zkušenosti pak zvolit nejoptimálnější řešení.

VESTAVNÁ TROUBA SAMOSTATNÁ NEBO POLYVALENTNÍ

vestavných trub můžete vybírat ze samostatné vestavné trouby a trouby polyvalentní. Samostatnou vestavnou troubu je možné umístit klasicky pod varnou desku nebo pod vrchní pracovní plochu kuchyňské linky. Její umístění může být i ve zvýšené poloze, což umožňuje jak bezpečnější manipulování s horkými pekáči a pečicími nádobami, tak větší komfort. Pod polyvalentní troubou rozumíme vestavnou troubu, jež je určena pro kombinaci s polyvalentní varnou deskou, kdy je ovládání varné desky umístěno v troubě. Volně stojící jsou dostupné především sporáky, jež kombinují v sobě jak troubu, tak varnou desku.

ELEKTRICKÉ A PLYNOVÉ TROUBY

Jedno z nejdůležitějších kritérií zohledňovaných při výběru trouby by mělo být, zda se bude jednat o troubu elektrickou nebo plynovou. Každá z nich má odlišné vlastnosti a záleží jen na Vás, která specifika budete při svém výběru preferovat.

Plynová trouba by měla být vybavena hořákem (také bývá dostupná s grilovacím tělesem) a regulátorem teploty, který pracuje na principu ventilového omezování přívodu plynu (regulace je možná zhruba v rozmezí 150 - 260°C). Inovace technologií postihla i plynové trouby. U dražších trub můžeme jednoduše naprogramovat druh pokrmu a jeho váhu - dobu pečení, teplotu a vhodný program si přístroj sám nastaví.

U těchto nových typů plynových trub bývá obvykle i automatické vypnutí přívodu plynu vždy, když zhasne z nějakého důvodu hořák. Některé plynové trouby jsou vybaveny také rozdělenou plynovou mřížku, která se lehce vejde do myčky. Při svém výběru můžete také zohlednit, že při pečení není jídlo tolik vysušené, jako tomu může být u elektrické trouby.

Elektrická trouba by měla být ve svém základu vybavena spodním a horním ohřívacím tělesem, v zadní stěně zabudovaným ventilátorem, kterým je zabezpečeno proudění vzduchu ve vnitřním prostoru trouby a který umožní rychlejší a rovnoměrnější ohřev či rozmrazení potravin. Trouba může být vybavena osvětlením vnitřního prostoru při pečení a grilem. Elektrické trouby jsou snadno ovladatelné, jejich rozmezí se pohybuje od 35°C do 300°C.

Ovládací panel trouby je zpravidla umístěn v její horní části, zatím výjimečně se setkáme s možností zabudovat ovládací panel do horních skříněk kuchyňské linky (speciální propojovací kabel pro takovýto typ ovládaní je u některých trub možné objednat přímo u výrobce). Z možných ovládacích systémů na trhu si můžete vybrat troubu s mechanickým, nebo elektronickým ovládáním.

Přímé propojení s přepínači topných těles, které zajišťuje navolení druhů ohřevu a jež je doplněné termostatem, umožňujícím volit teplotu uvnitř trouby, vedle mechanického ovládání. Oproti mechanickému ovládání je ovládání elektronické spojeno s procesorem, umožňujícím elektronické přepínání ohřevů podle volby postupu, který je buď přednastavený již od výrobce formou určitého programu nebo si pořadí a intenzitu ohřevu navolí uživatel sám. Komunikace s uživatelem je zajištěna digitálním displejem, který zobrazuje dané kontrolní údaje (čas do konce nastaveného programu, čas odloženého pečení, signalizace poruch aj.).

Jednou z výhod elektronického ovládání je jeho inteligentní řízení, které pomocí teplotních čidel umožňuje procesoru určit nejvhodnější dobu pečení i regulaci pečícího procesu. K dalším možným funkcím patří i funkce přesného udržení teploty (Keep Warm) - což je zvláště vhodné, pokud každý z členů rodiny chodí v jiný čas domů nebo se zpozdí - nebo funkce udržení nízké teploty (vhodné pro rozmrazování) či rychlý předehřev trouby (např. funkce Jet). Inovací také prošly bezpečnostní funkce, trouby jsou v těchto případech vybaveny automatickým vypnutím.

U horkovzdušné trouby je ventilátor spolu s kruhovým topným tělesem nezbytností. Právě ventilátor nám zaručí dobré proudění vzduchu a zabrání smíchávání vůní jednotlivých jídel; topné těleso pak zajišťuje dostatečný přísun tepla pro úpravu jídel.

Dokonalejší účinnost spojení ventilátoru s topným tělesem (těleso je namontováno vždy s ventilátorem) zajišťuje systém Four-Flow (Tento systém byl patentován firmou Whirlpool a jedná se o systém cirkulace horkého vzduchu uvnitř trouby. Za zadní stěnou skrytý ventilátor prohání vzduch skrze topná tělesa a do trouby pak vystupuje ze čtyř různých míst. Mohou tak být připravovány různé druhy pokrmů, aniž by se navzájem promísily nebo ovlivnily jejich chutě či vůně.). Systém ventilátor + topné těleso můžete také nalézt v kombinaci s funkcí ohřevu zespodu.

Na začátku jsme se zmínili o funkci grilu, která je v mnoha troubách již samozřejmostí. V nabídkách se setkáte s různými uživatelskými typy - od těch nejjednodušších po takřka dokonalé. V základu bývají grilovací tělesa umístěna na horní vnitřní stěně a zpracovávají potravinu na principu sálavého tepla. Přepínání, které umožňuje využít malou nebo větší plochu, je zajištěno u většího počtu zabudovaných těles.

Jako uživatelsky nejvýhodnější jsme shledali ta tělesa, která jsou konstruována jako výklopná, a jsou tedy nejen lépe dostupná pro čištění, ale zároveň zajišťují lepší přístup i k hornímu prostoru trouby. Užitečnou pomůckou určenou pro náročnější uživatele je pak otočný grilovací rožeň, který prochází buď středem trouby, nebo diagonálně.

Pro lehčí a důkladnější čištění trouby jsou použity u moderních trub speciální povrchy, které se nazývají katalytické panely, Pyroluxe, PerfectClean, pyrolytický povrch apod. Základní princip je založen na rychlém spálení tuku vysokou teplotou (trouba musí být prázdná) na popílek, který po zchladnutí snadno setřete.

Pro ochranu je ve dvířkách trub tradičně zabudováno dvojité až čtyřnásobné sklo, přičemž je u některých trub možné sklo do dvířek doobjednat. U moderních trub také můžeme nalézt ochlazování vnějšího pláště a madla dvířek pomocí ventilátoru.

Komfortnější užívání pečicí trouby zaručí i nový typ manipulace s pečicími plechy (je vhodné vyměnit staré plechy za nové, které jsou speciálně upravené pro dobré proudění vzduchu v troubě), s nímž se u novějších trub můžeme setkat. Jedná se o teleskopické výjezdy nebo výsuvné pečicí vozíky, které umožní vysunutí celého plechu bez toho, abychom se jej museli dotknout. Toto zařízení je možné k některým troubám dokoupit. Náročnější uživatelé rovněž ocení také možnost kombinace s mikrovlnným ohřevem nebo s vařením v páře, které některé typy trub nabízejí.

Design trub je stejně rozmanitý jako jejich funkce. Vybírat můžete z nejrůznějších barev, povrchů i stylových typů, jakými jsou například rustikální typ či jednoduchý minimalistický styl. Vestavné trouby se vyrábějí vždy v šířce 60 cm, volně stojící sporáky v šířce 50cm nebo 60 cm.

STOLNÍ A MIKROVLNNÉ TROUBY

Mikrovlnné trouby si již své místo v našich domácnostech vydobyly a zdá se, že i stolní pečicí trouby a malé pekárny chleba najdou široké uplatnění. Stolní trouby jsou kompaktní a lehce přenositelné, zejména vhodné jsou pro menší domácnosti, na chalupy nebo chaty. Jejich výhodou je, že je můžete mít uskladněné kdekoli a vytáhnete je v případě potřeby. Jejich objem se pohybuje od 12,5 l po 40 l. Stolní trouby se vyrábějí elektrické a na trhu můžete nalézt tyto trouby jak v nejzákladnějším vybavení klasické, tak s grilem, horkovzdušné či multifunkční. Určitým předchůdcem stolních trub jsou termosky, monofunkčně zacíleným rozšířením pak domácí pekárny chleba. U všech těchto výrobků je jejich největší devízou snadná manipulovatelnost a skladnost.

Mikrovlnné trouby jsou, jak už jsme podotkli na začátku, již takřka nezbytnou součástí každé kuchyně. Mikrovlnné trouby fungují na principu mikrovln, které rozkmitávají molekuly vody, tuku a cukru, což znamená, že jídlo tepelně upravují přímo uvnitř. Čím rychleji se molekuly pohybují, tím větší teplo je vytvářeno. Mikrovlnné trouby tedy nemusí sloužit jen k ohřívání jídla, ale můžeme v nich i vařit - a to dokonce velmi chutně a zdravě. I při výběru mikrovlnné trouby je potřeba rozhodnout, co od ní čekáme, k čemu ji budeme používat především a kam ji umístíme.

Mikrovlnné trouby se vyrábějí v mnoha typech, designech, v různých objemech a s nejrůznějšími funkcemi. V základu můžeme mikrovlnné trouby rozdělit na vestavné (či s možností vestavby) a volně stojící.

V případě, že se rozhodneme pro vestavnou mikrovlnnou troubu, je dobré vědět, že tzv. rámeček je určen k vymezení prostoru okolo přístroje a zaručuje dostatečný přívod vzduchu pro chlazení výkonných částí mikrovlnné trouby (i když lze v nabídce některých značek nalézt mikrovlnné trouby, které již tento rámeček nepotřebují), proto se jej nezbavujme. Některé typy vestavných mikrovlnek vyžadují ještě volný průchod vzduchu za skříňkou nad kuchyňskou linku.

Ani u běžných - volně stojících - mikrovlnných trub nesmíme zapomenout na to, aby okolo nich byl sdostatek volného prostoru pro přísun a odtah vzduchu. Obvyklé je u mikrovlnných trub otevírání dvířek do stran, avšak jsou typy, které mají otevírání seshora, jež často slouží jako odkládací prostor. U tohoto typu otevírání je dobré myslet na to, že nám při příliš vysokém umístění mikrovlnné trouby bude bránit v pohledu dovnitř. Při instalování spotřebičů tedy zvažujte nejen estetický dojem, ale také funkčnost jejich umístění.

Dále bychom mohli rozdělit mikrovlnné trouby na monofunkční, trouby s grilem a mikrovlnné trouby kombinované/multifunkční. Monofunkční mikrovlnky připravují jídlo mikrovlnným ohřevem - můžeme v nich rozmrazovat, ohřívat i vařit. U mikrovlnek s grilem nalezneme navíc gril (jak již ostatně napovídá jejich označení), pokrm je připravován kombinací grilu a mikrovlnného ohřevu - jídlo z této mikrovlnky může tedy mít i opečenou kůrku. Kombinované mikrovlnné trouby v sobě spojují gril, mikrovlny a horkovzdušný způsob úpravy jídel. Funkce můžete používat samostatně nebo je dle libosti kombinovat.

Nejjednodušší typ mikrovlnných trub ovládáme mechanicky pomocí dvou knoflíků, jimiž nastavujeme čas a výkon vaření. U kombinovaných mikrovlnek je k dispozici ještě třetí knoflík, pomocí něhož stanovujeme typy ohřevu a jejich kombinace. Vedle mechanického ovládání, lze nalézt trouby s  ovládáním digitálním. Trouby jsou tak řízeny mikroprocesorem, který spolupracuje se snímači uvnitř mikrovlnné trouby a zaručuje nám poměrně velký komfort obsluhy (např. 6. smysl u mikrovlnných trub značky Whirlpool - 6. smysl obsahuje v sobě dvě funkce: Auto Crisp Reheat a Auto Crisp Cook, první z nich je určen pro pečení zmrzlých potravin, druhý pak pro pečení potravin čerstvých; nemusíme zde nastavovat nic kromě typu potraviny).

U uživatelsky náročnějších mikrovlnných trub se můžeme setkat s již přednastavenými programy pro různé druhy jídel, možností programování v průběhu přípravy jídel, s funkcí rychlého ohřevu, udržováním teploty, odloženým startem, vařením v páře, funkcí Crisp (pomocí ní si můžete připravit dokonce i domácí bramborové lupínky bez fritování), časovačem, funkcí "paměť" (umožní uložit do paměti nejčastěji užívané kombinace pro snadnější a rychlejší volení), dětskou pojistkou, senzorem vaření (na základě měření vlhkosti jídla a vnitřního prostoru nastavuje optimální stupeň výkonu a dobu vaření), funkcí Chaos defrost (potřebná doba k rozmrazení potravin je snížena na základě náhodných impulzů mikrovlnné energie) aj.

Objem mikrovlnných trub se pohybuje obvykle v rozmezí od 14 l do 40 l. Je Samozřejmé, že s odlišným vnitřním objemem se liší i vnější rozměry mikrovlnek - například pro mikrovlnku s objemem 14 l může být venkovní rozměr 28x46x39 cm (vxšxh), zatímco mikrovlnka s objemem 40 l bude mít vnější rozměr 45,5 x 59,5 x 51 cm. Výkon u mikrovlnných trub se pohybuje od 600 W do 1200 W. Rychlost přípravy pokrmu je závislá na výkonu - čím větší je výkon, tím rychleji je pokrm připraven. Rozhodujete-li se v určité cenové relaci, zvolte mikrovlnku s větším výkon.

Pro lepší a ekonomičtější využití vnitřního prostoru mikrovlnné trouby jsou některé typy opatřeny zařízením, které umožňuje použít dva talíře nad sebou, nebo mohou obsahovat příslušenství, pomocí něhož lze umístit na jeden otočný talíř dva talíře. Pro lepší komfort užívání mikrovlnné trouby je dobré zvolit vhodný druh nádobí (můžete využít speciálně upravených nádob) nebo využít nabídku v oddílech příslušenství.

 

 
 
rady k nákupuservisy

Rady-Testy.cz

INFOLINKA: 800 100 929   (Po-Pá 8.00 - 17.00)  |  tel.: 596 965 968, e-mail: info@obchody24.cz

URL adresa: http://www.rady-testy.cz/pecici-trouby-aneb-ani-s-herou-clovek-nic-neupece-pokud-nema-doma-troubu-

 
Publikování nebo další šíření obsahu serveru rady-testy.cz je bez písemného souhlasu firmy Online nákupy a.s. zakázáno.
(c)  Online nákupy a.s., kontakt: info@rady-testy.cz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace